Обережно, борщівник!

На виконання Програми боротьби з карантинними бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки Хмельницької облдержадміністрації, Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області було проведено планову перевірку ДП «Хмельницький облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».

Під час обстеження, на узбіччі дороги виявлено борщівник Сосновського - багаторічну рослину родини зонтичних.

Відповідальну особу підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 52 Кодексу України про адмінправопорушення та накладено штраф у розмірі 850 грн за невжиття заходів по боротьбі із карантинними бур’янами. З метою усунення виявленого порушення, підприємству винесено припис.

Довідково. Борщівник Сосновського родом з Кавказу, але до клімату виявився невибагливим. Насіння борщівника розноситься вітром і переноситься водою, тому зарості його часто зустрічаються обабіч автомобільних та залізничних шляхів, на узбіччях польових доріг у лісосмугах, на берегах річок, каналів, з’являються на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, узліссях лісів, у парках, садах, поблизу дошкільних, навчальних, наукових, відомчих установ і організацій, людських городах і навіть у містах. Захоплюючи нову площу, він пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціонування місцевих екологічних систем і створює навколо себе власну екосистему, неприйнятну для природи тої чи іншої місцевості. Зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки відкритим частинам тіла.

Найдієвіші заходи боротьби проти борщівника Сосновського досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби, які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці