Екологічне правопорушення на території природно-заповідного фонду Хмельниччини.

19 травня поточного року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області спільно з правоохоронцями Білогірського ВП Красилівського відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області було проведено обстеження гідрологічного заказника місцевого значення «Ставищанський», що розташований на території колишнього Білогірського району. Підставою для проведення позапланової перевірки стало звернення місцевих мешканців про порушення природоохоронного законодавства на вказаній території.

У ході перевірки, спеціалістами Інспекції було встановлено, що на території гідрологічного заказника місцевого значення «Ставищанський», який є природно-заповідною територією і має особливо важливе водоохоронне та водорегулююче значення, незаконно зайнято 0,0399 га земель невстановленими особами. Такі дії є порушенням вимог ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

Розмір збитків, спричинений самовільним зайняттям земельної ділянки, становить 986 грн.

«Мова не про суму збитків яка, нажаль, мізерна. Дуже багато людей не є грамотними саме в екологічному плані, в них відсутнє розуміння екологічної ситуації. Тому в даному випадку, пріоритетним є особисті інтереси, власна вигода окремих  осіб аніж усвідомлення масштабу наслідків для навколишнього середовища.» - розповів Андрій Мартинов, начальник Держекоінспекції у Хмельницькій області.

«Заказники даного типу відіграють цінне значення як стабілізатори клімату, регулятори гідрологічного режиму, збереження флори та фауни. А незаконна господарська діяльність людини призводить до порушення режиму території заказника, що в свою чергу спричинить незворотні наслідки та погіршення загального екологічного балансу в регіоні.» - зазначив Андрій Мартинов.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці