І знову до питання несанкціонованих відходів на Хмельниччині.

Вкотре виявлено несанкціоноване сміттєзвалище. Цього разу в Шепетівському районі.

16 червня поточного року працівники Держекоінспекції у Хмельницькій області, спільно з представниками Шепетівської окружної прокуратури, провели обстеження земельної ділянки, розташованої за межами с. Дубіївка Михайлюцької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

В ході проведених заходів державного контролю інспектори виявили захоронення побутових відходів різного морфологічного складу (поліетилен, папір, скло, ПЕТ-пляшка, харчові відходи тощо), чим спричинено забруднення вказаної земельної ділянки площею 509,7 м2.

«Під час перевірки працівниками Держекоінспекції було відібрано проби ґрунтів. Результати проведених інструментально-лабораторних вимірювань підтвердили підвищений вміст показників складу та властивостей проб ґрунтів у порівнянні з фоновими значеннями.» - повідомляє головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Андрій Мартинов.

Шкода, заподіяна навколишньому природному середовищу внаслідок забруднення земельної ділянки становить 7 тис 773 грн.

Нагадуємо, що небезпека звалищ несе величезну загрозу навколишньому середовищу, так як на несанкціоновані звалища привозиться все, що завгодно. Негативний впив здійснюється і на ґрунт, ґрунтові води, а іноді і на підземні води. І викиди в атмосферу такі, що значно перевищують гранично допустимі концентрації. Дуже страждають і поверхневі води, водні об'єкти. Пожежі, які виникають на звалищах, викликають не просто забруднення, а сильне отруєння навколишнього середовища.

Не меншою проблемою є розповсюдження на звалищах небезпечних хвороб. Харчові відходи, які складають 25-30% всього сміття, є поживою для комах, щурів, собак та ряду птахів, які в сприятливих для розвитку умовах, розмножуються, а потім зі звалища переносяться в місця проживання людей.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звертається до підприємств, установ, організацій а також до жителів області. Будьте свідомими! Не вивозьте побутові відходи у не пристосовані для цієї мети місця, не викидайте вздовж лісосмуг та не створюйте несанкціоновані сміттєзвалища. Пам’ятайте, чисто не там де прибирають, а там, де не смітять!

 
 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці