Увага! Операції «Нерест-2020»

На виконання наказу Державної екологічної інспекції України від 19 березня 2020 року №80, з метою посилення заходів державного нагляду (контролю) з попередження та виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у період нересту риби в 2020 році,  з 01 квітня на Хмельниччині розпочинається проведення операції «Нерест».

Держінспектори з охорони навколишнього природного середовища у складі оперативних груп по боротьбі з браконьєрством, спільно з працівниками ГУНП України в Хмельницькій області, інспекторами держрибохорони здійснюватимуть постійний контроль за використанням водних живих ресурсів, в тому числі, за проведенням контрольних, науково-дослідних та науково-промислових ловів та недопущення проведення гідронамивних та будь-яких будівельних робіт на водоймах та у прибережно-захисніх смугах на території Хмельницької області.

Згідно з наказом Управління Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області від 16.03.2019 року № 26-од «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області у 2020 році» любительський та спортивний вилов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах заборонено у такі строки:

– в усіх водосховищах з 1 квітня по 09 червня (включно);

– в усіх річках та її кореневих водоймах з 1 квітня по 19 травня (включно);

– в придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені) з 1 квітня по 29 червня (включно);

– у період виношування річковим раком ікринок, личинок та першої линьки, заборонити вилов з 1 квітня по 30 червня (включно).

Нагадаємо, весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів на водоймах Хмельницької області триватиме до 30 червня поточного року.

Любительське рибальство в нерестовий заборонений період дозволено на спеціально визначених Хмельницькрибохороною ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом і тільки з берега.

За порушення правил та термінів рибальства винні особи відповідатимуть відповідно до чинного законодавства України. Так, порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Державна екологічна інспекція у Хмельницький області закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства під час нересту. Адже він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці