З 1 серпня на водоймах Хмельниччини діятиме заборона вилову раків.

З 1 серпня по 20 вересня включно встановлюється заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області. Заборону встановлено аби захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Протягом даного періоду раки скидають свій старий твердий панцирний покрив. Під ним утворюється новий м’який покрив, і поки він не затвердіє, рак росте в довжину. Повне затвердіння панцира відбувається протягом 1-1,5 місяця. Малорухливість та природна незахищеність раків під час линьки дуже приваблює любителів легкої здобичі.

Держекоінспекція у Хмельницькій області інформує, що за лов раків в заборонений період пердбачено адміністративну відповідальність за частиною 3 статті 85 та за частиною 4 статті 85 КУпАП. Штраф складає до 680 грн. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного виловленого рака.

Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за статтею 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом). Дана стаття передбачає накладення штрафу у розмірі від 1700 до 6800 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Пам’ятаймо, природа не шкодує для нас нічого, тож давайте і ми будемо піклуватись про неї!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці