Міжнародний день прав тварин

10 грудня світ відзначає Міжнародний День акцій за прийняття Декларації прав тварин або Міжнародний день прав тварин, який був заснований в 1998 році – в 50-ту річницю підписання Декларації прав людини.

Такий збіг не випадковий – організації, що заснували свято, хотіли підкреслити, що всі живі істоти на нашій планеті мають право на життя і захист. Цікаво, що Всесвітня декларація захисту прав тварин була складена на основі Всесвітньої декларації прав людини і має на меті припинення експлуатації та вбивства тварин.

Україна має свої нормативно-правові акти та закони, які захищають тварин від жорстокого поводження. Наприклад, Закон України «Про Червону книгу України» захищає права не тільки видів, але й окремих тварин. Він захищає права рідкісних видів тварин на існування, а також права індивідуальних рідкісних тварин на життя і свободу. У 2012 році до Червоної книги України був прийнятий додаток, завдяки якому під охорону беруться також дрібні тварини на рівні непатогенних мікроорганізмів.

У світі є багато речей, що загрожують нашим «меншим братам». Щодня природні ресурси використовуються із зловживанням, водно-болотні угіддя та ліси руйнуються через будівництво нових міст, а місця проживання живих істот перетворюють на асфальтні дороги. Крім того, незаконна торгівля дикою природою та браконьєрство призводять до зникнення цілих популяцій.

Отож давайте згадаємо про свою відповідальність та обов’язок піклуватися про відновлення популяцій різних видів тварин на землі. Пам’ятайте – дії, що ведуть до невиправданої загибелі будь-якої тварини, є злочином проти життя!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці