Привіт «сезон випалювання трави»!

Як тільки зійшов сніг, на Хмельниччині розпочався сезон садово-городніх робіт а з ним, так званий «сезон випалювання трави». Можна багато аргументів наводити проти безглуздого, незаконного і варварського звичаю палити суху торішню траву, стерню, очерети на берегах водойм. І жодного – «за». Однак, незважаючи на безліч статей у ЗМІ, постів у соцмережах, профілактичну та інформаційну роботу природоохоронців, врешті, штрафи, щороку ми бачимо димові завіси над населеними пунктами, палаючі ниви, лісосмуги…

Так, 16 лютого поточного року, під час планової перевірки Маківської ОТГ Кам’янець-Подільського району щодо дотримання громадою вимог природоохоронного законодавства, інспекторами Держекоінспекції у Хмельницькій області був виявлений факт самовільного випалювання сухої рослинності на території села Чечельник. На місце події викликано працівників поліції для встановлення особи, що здійснила дане правопорушення. Ним виявися місцевий мешканець, який, до слова, не визнавав свої дії незаконними і взагалі не вбачав загрози в спалюванні залишків сухої рослинності. Порушника притягнуто до адмінвідповідальності за статтею 77-1 КУпАП та накладено штраф у розмірі 6 тис. 120 грн.

Держекоінспекція у Хмельницькій області нагадує, що згідно із законом № 556-ІХ від 17 квітня 2020 року «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища» паліям загрожують такі штрафи:

-          за забруднення атмосферного повітря: від 30 тис. 600 грн. до 61 тис. 200 грн.;

-           за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць: від 91 тис. 800 грн. до 153 тис. грн.;

-          за порушення вимог пожежної безпеки в лісах: від 1 тис. 530 грн. до 15 тис. 300 грн.;

-          за самовільне випалювання рослинності або її залишків: від 3 тис. 60 грн. до 21 тис. 420 грн.;

за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду: від 6 тис. 120 грн. до 30 тис. 600 грн.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці