Шановні Подоляни! НЕ ПАЛІТЬ ОПАЛЕ ЛИСТЯ!!!

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області вкотре попереджає керівників підприємств, учбових та дошкільних закладів, інших організацій, які розташовані на території міста, а також мешканців приватного житлового сектору про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності. Кожен з нас відповідальний за екологію нашого міста!!!

Шкода від спалювання листя й сухої трави величезна та вкрай небезпечна. Так при згорянні 1 тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9кг. мікрочасточок диму. У їхній склад входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т.п. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що може викликати в людині ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Нагадуємо, що статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків у вигляді накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170грн.-340грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850грн.-1190грн.). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340грн.-680грн.) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190грн.-1700грн.).

Щодо питання «Куди ж подіти опале листя?» - законодавством України передбачено укладання договорів на вивіз листя та інших побутових відходів з відповідними спеціалізованими підприємствами.

Тож, шановні громадяни нашого міста! Не будьте байдужими до навколишнього природного середовища, власного здоров’я та здоров’я оточуючих!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці