Куди подіти ялинку після новорічних свят.


             Впродовж новорічно-різдвяних свят новорічна ялинка прикрашатиме оселю з іграшками та гірляндами, однак прийде момент, коли святкового дерева треба буде позбутися. Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області пропонує кілька простих порад щодо того, куди подіти новорічні дерева хмельничанам, щоб вони були використані з користю та не засмічували місто.

Отже, новорічну ялинку після свят слід віднести до найближчого контейнерного майданчику для збору побутових відходів. Наполегливо просимо не викидати сухі ялинки безпосередньо у контейнери для сміття - залишіть поруч. Звідти їх уже вилучать працівники обслуговуючих підприємств, що здійснюють вивезення сміття. Бажано перед цим загорнути дерево в ряднину, щоб не насмітити хвоєю в під’їзді. Пакетів і плівки краще використовувати мінімум – пам’ятаємо про шкоду пластику для довкілля!

Існує також практика подрібнення хвойних дерев на щепу, яка принесе користь для інших рослин. Наприклад, для мульчування лунок, яке дозволяє захистити ґрунт від промерзання взимку, зберегти водний баланс, а в теплу пору року захищає його від пересихання і перегріву. Також щепу використовують як підстилку для тварин. А хвоя дуже корисна для тварин, особливо взимку, коли вітамінів їм не вистачає. І, звичайно, ялинки можуть використовуватись як паливо для котельні, що працює на деревних відходах.

Світовий досвід показує, що новорічна ялина може бути використана вдруге. У США, Німеччині, Скандинавських і ряді інших країн, новорічні ялинки здають на меблеві фабрики або спеціальні заводи з переробки, де з дерев виготовляють меблі, наповнювачі для котячих туалетів, папір і багато іншого. У Швеції та Австрії зі старих ялинок виготовляють особливі паливні брикети для опалення житлових будинків. Так само їх використовують для виготовлення добрив, і навіть лікарських препаратів!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці