Фермерське господарство «Кобудь» зухвало порушує природоохоронне законодавство.

Саме такий висновок можна зробити за результатами планової перевірки фермерського господарства «Кобудь», яка  була проведена Державною екологічною Інспекцію у Хмельницькій області у період з 28 вересня по 07 жовтня цього року. Зазначене фермерське господарство здійснює свою діяльність з вирощування свиней на території Старокостянтинівської міської тергромади неподалік с.Берегелі.

В результаті проведеного планового заходу інспекторами було встановлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства. Зокрема, підприємство з березня  2017 року по квітень 2018 року здійснювало забір підземних вод для питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб без дозволу на  спеціальне водокористування, а облік забору води зі свердловини взагалі не здійснювався впродовж останніх п’яти років.

Крім того ФГ «Кобудь» як об’єкт, який може справляти шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря,  у період з 26 березня по 13 червня 2019 року здійснювало викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без дозволу на викиди та з порушенням порядку здійснення викидів в атмосферне повітря.

У сфері поводження з відходами інспекторами також були виявлені порушення: не ведеться облік відходів, порушено правила за операціями поводження з відходами, не здійснюються заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів.

І найгірше, що виявили державні інспектори, це самовільний скид стічних вод з ознаками сечі в річку Случ без дозволу на спеціальне водокористування та за відсутності нормативів гранично-допустимих скидів забруднюючих речовин. Увесь гній свинокомплексу потрапляє у відстійники, а далі - у лагуни, в яких накопичується та сама сеча та, формуючи поверхневий стік потрапляє, до річки.

            Нагадаємо, що зовсім нещодавно - 18 та 19 вересня цього року – Інспекцією було встановлено факт загибелі водних живих ресурсів на річці Случ в селі Сахнівці. При цьому збитки, які були нанесені навколишньому природному середовищу, склали понад 45 тис.грн.

«Матеріали по даному факту Інспекція вже передала до Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області. Матеріали планової перевірки ФГ «Кобудь» будуть також направлені до правоохоронних органів для встановлення причинно-наслідкового зв’язку між загибеллю риби та впливом свиноферми на річку Случ. А ми в свою чергу відібрали проби поверхневих вод вище та нижче скиду стічних вод у річку Случ, про результати досліджень яких обов’язково повідомимо громадськість. На жаль, деякі «горе-виробники» в своєму прагненні отримати прибуток, нехтують природоохоронним законодавством, не кажучи вже про ігнорування думки жителів тих населених пунктів, поблизу яких розташовані ферми» - зазначив очільник Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Андрій МАРТИНОВ.

 

Довідково: Так звані «лагуни» містять в собі напіврідку субстанцію, яка включає близько 400 небезпечних елементів, серед яких важкі метали, антибіотики, пестициди, гормони, а також патогенні віруси і бактерії, гельмінти.

Свіжий свинячий гній може викликати ерозію, «вигорання» та деградацію ґрунтів. Систематичне потрапляння високих доз свинячого гною до ґрунту призводить до підвищення концентрації нітратного азоту в ньому, що, в свою чергу, веде до збільшення у рослинах вмісту нітратів, що перевищує допустимі норми. Споживання ж людиною продуктів з підвищеним вмістом нітратів може привести до незворотних негативних змін в організмі. Також свинячий гній просочуюсь по всьому ґрунтовому профілю призводить до забруднення підземних ґрунтових вод та зумовлює «цвітіння води» в найближчих водоймищах.


       

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці